Enneagram by sx is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Karakter Enneagram

6. Hős / Apa - A félelem gyökérpont

Magas oktávon a "hős" arra utal, hogy a félelme ellenére belemegy a veszélybe és annak siekres elhárítójává válik. Jó probléma megoldó tud lenni és ezzel másokat is segít. Az "apa" arra utal, hogy megéli azt a bizalmat és biztonságot, amit gyerekkorában nem kapott meg, majd azt képes tovább adni - ezáltal válik példaképpé.

Alacsony oktávon gyakran elnyomja agresszióját félelmei miatt és ez kétszínűséghez vagy düh kitörésekez vezet. Veszélyhelyzetben másokra hárítja a hibát és hazudozik. Némi zavartság is megfigyelhető alacsony oktávon és általában a szurkáló támadási formát veszi fel. Szeret sokat beszélni, még ha először ezt titkolja is.

Mottója: "...és mi van ha?..."


Jellemzése: A legszínesebb karakterről van szó, fő csapdája, a gondolkodás miatt. Gondolatban rengeteg mindent ki lehet találni és utána a hatos általában ezeknek neki is lát megvalósítani. Azonban a cél elérésénél gyakran elbizonytalanodik, majd egy teljesen új dologba vágja a fejszéjét. Az extrém sportok és extrém életmód is jellemző sok hatosnál, mert ezzel átélhetik a újra a félelmet és bizonygathatják, hogy már nem félnek (pedig de - az igazi bátorság nem az, hogy valaki kötél nélkül mászik fel egy hegyoldalon). Ha már kicsit gyakorlottabb vagy az enneagram karakter felismerésben és valakiről nehezen tudod eldönteni, hogy milyen a karaktere, akkor az valószínűleg hatos! A félelmet azért keresi, mert a karakterfixáció létrejötténél úgy megijedt, hogy eldöntötte, ilyen soha többet nem lesz.

Esszenciája az üresség, a tiszta intelligencia.

Próbálja elkerülni azt a mély félelmet, amit a karkter kialakulásánál élt át.

Dogmája a hit és lojalitás, amely a gyerekkori apa kép hiányának, sérülésének egyik oka. Emiatt hívják sokan "lojális"-nak, ami persze csak addig igaz amíg nem kezd kételkedni abban amiben hisz. Ha sokat csalódik általában elkezd csak magához lenni lojális. Dogmájának mottója "Lojális vagyok (egészen addig amíg nem kételkedek abban amihez lojális vagyok)." Egészen addig nem tud valóban lojálissá válni amíg meg nem találja az iránymutató esszenciáját - itt kezdődik az a bizalom, ami sérült benne.

Fő nehézsége másokban megbízni.

Fő tulajdonsága a veszélyre való érzékenység (túlzott esetben a paranoia)

Fő csapdája a biztonságra való túlzott törekvés és a veszély keresése akkor is ha nincs jelen (a gondolkodással ugyanis könnyen előidézhetünk olyan emlkékeket vagy ötleteket, amik a valóságtól távol állnak).

Fő védekezési stratégiája a hibák másra vetítése. Ilyen példa lehet, amikor a rendszergazdák hibát követnek el, majd a főnöknek azt jelentik, hogy a fejlszetők írták meg rosszul a programot és ők nem tehetnek erről.

Szenvedélye a kétség és a vitatkozás. Ezért is hívják időnként az "Ördög ügyvédjének".

Beszédstílusa a korlátok felállítása.


Létfenntartó hatosokat a kedves stílusukról lehet felismerni legjobban.

Szociális hatosokat a szociális helyzetekre való hangsúlyáról lehet felismerni. Akkor érzik igazán jól magukat ha ők vannak előtérben. Előfordul, hogy ez az altípus visszájára fordul és a sok csalódás miatt "anti-szociális hatossá" válik az egyén. Ilyenkor sok időt tölt egyedül és a szerinte minőségi kapcsolatokat keresi, olyanokat akikben biztos megbízhat.

Szexuális hatosokat az erőre és szépségre fektetett figyelmükről lehet felismerni.


Filmes példák

Al Pacino a "A sebhelyesarcú / Scarface" című filmben (Tony Montana) az alacsony oktávon működő hatos találó példája. Lojális az igazmondásához.

Al Pacino az "Ördög ügyvédje / Devil's Advocate" című filmben, az ördög szerepében.

Adam Sandler a "Ki nevel a végén? / Anger Management" című filmben (Dave Buznik) az agresszióját elnyomó hatos találó példája. Jack Nicholson (Dr. Buddy), a dühterapeuta pedig 8-as karakterű a valóságban és a filmben is ezt játssza - azért is jó példa, mert a 8-as szinte mindig kidühöngi magát.


Képek

bruce willis hero bruce willis hero al pacino devils advocate albert einstein albert einstein sigmund freud nicole kidman madonna
Content disclaimer
: All images are copyright to their original owners and no copyright infringement is intended. Images are here for educational purposes only.