Enneagram by sx is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Karakter Enneagram

1. Hogyan azonosítsuk be a karakterfixációkat?

Először célszerű mindegyik karakter tulajdonságit egyenként megfigyelni és próbálni átérezni helyzetüket (kontempláció). Véletlen se keverjük össze a karaktert a személyiséggel! A beazonosításban segítenek a karakterek oldalain levő leírások, képek és hozzájuk tartozó filmek. A tipikus "karakter filmek", mint például a "One Flew Over the Cuckoo's Nest" ahol a főszereplő 8-as és a szerepe is 8-as, segítenek ha nincs lehetőségünk adott karaktertípusokkal találkozni. Itt fontos megemlíteni, hogy 2017-ben szinte mindenki 6-os karakter fixációval rendelkezik (köszönhetően az elmúlt évszázadok eredményeinek). Ha valakinél nem tudjuk eldönteni egyértelműen, hogy milyen karakterű, akkor is valószínűleg 6-os, hiszen ez a legváltozatosabb, legmegtévesztőbb típus. A közelállókat (család, barátok, stb.) mindig nehezebb beazonosítani, mert sokat tapasztaljuk az énjükre rakódott személyiséget, álarcot. Ne aggódj, ha sokszor félreazonosítod a típusokat az elején - ennek a megtanulása nem rövid folyamat és még a profiknak sem sikerül mindig!

Fontos tudatában lenni annak, hogy vannak olyan esetek amikor egy adott karakterfixációval rendelkező egyén felveszi egy másik karakterfixáció viselkedését (a felszínen) - ettől még nem változik meg az alapérzelem, az igazi karakter. Sokáig például az a hír járta, hogy Orbán Viktor 8-as karakterű, pedig csak azt a szerepet játssza. Valójában szociális 6-os. Egy másik jó példa erre amikor egy 7-es ismerősünk aki anyukájától átvette a 4-es stílust - az első benyomás azt kelti, mintha tényleg 4-es fixációjú lenne. Nem az.

Ha már van némi sejtésed mindegyik karakterről, ideje a sajátodra öszpontosítani, hiszen neked csak azon van igazán dolgozni valód. Statisztikai alapon ez a 6-os (kivételek lehetnek ugyan a híres sztárok és az aggresszív körülmények között felnövők).

2. Beazonsoítás után hogyan tovább?

Ha már tudod vagy sejted milyen karakterfixációd van, akkor elkezdheted ledolgozni azokat a tulajdonságokat amikben ez megnyilvánul. Eleinte nehéznek tűnhet, de már az is haladás ha tudatában vagy. Nem kell rohanni. A módszert magától is kitalálhatja bárki, egyénre szabottan. A következő példák iránymutatóak lehetnek.

Félelem pontosoknak a legfontosabb az elme kiürítése, a belső csend elérése, hiszen egyrészt "a fejükben élnek" másrészt ez okozza a legtöbb gondot nekik (gond-olat ugyebár!). Ehhez néha arra van szükség, hogy megijesszük kicsit az elmét, kiadjuk a dühünket. Például, tűzjárási szabály: "egy gondolat, egy égés". Miután a tűz közepén nekiállt valaki gondolkodni, meg is égett, viszont utána dühös lett és ez által sikerült megállítani a gondolatokat. A következő körben már nem égett meg az illető és utána megismerte az igazi belső csendet.

Az enneagram dinamikája sokat segít a mozgásokon keresztül: a másik pontok (főleg gyökér pontok) alapérzelmeinek átélése (a gondolatban levő én, a testben levő én és az érzelmekben levő én tévhitek) segít abban, hogy a középpontban egóként jelen levő "én"-ből kiszabaduljunk. Ugyan még mindig nem teljes lesz a kiszabadulás ha például kiszabadulunk az elméből és a testben kötünk ki (6-os 9-es átmenete vagy 5-ös 8-as átmenete vagy 7-es 1-es átmenete), de rájövünk, hogy az addig "én"-nek hitt gondolat nem a valóságot fedi. Csak ne felejtsük el, hogy a másik sem! Ezzel a tapasztalattal megerősítve, hogy a gondolataink, a test vagy az érzelmeink nem az "én", tovább léphetünk megtalálni az igazit...

Az újrakeretezés (angolul "reframing") segít abban, hogy máshogy lássunk egy adott szituációt. A "keret" ebben az esetben az adott enneagram karakter tulajdonságait képviseli - próbaként meg lehet próbálni, például eljátszani a 8-as magabiztosságát a kitalált szituációban vagy a 7-es viccelődését. Ettől persze nem cserélünk valójában karaktert!

Amik segíthetnek: a jelen tudatosítása ("itt és most" technikák), meditáció, kontempláció, mantra, szertartások, a Samadhi Kör és hasonlók programjai.

3. Kommunikációs tippek a karakterekhez

Minden karakterfixációnak megvannak a sajátosságai, amelyek nehezítik vagy könnyítik a kommunikációt. Ehhez kerülnek ide tippek a közeljövőben.

Egyes karakterűnél igyekezz minél tiszteletteljesebb lenni és nem megsérteni, különben egy életre megjegyezheti.

Kettes karakterűnél viszonozd kedvességét és figyelj arra, hogy ne manipuláljon érzelmileg - ha próbál akkor finoman állítsd le.

Hatos karakterűnél figyelj oda az érzékenységére, amit a veszély keresésére használ. Mutasd meg, hogy nem jelentesz veszélyt - különben könnyen ellenségnek talál.